Cutii pliometrice

Cutii pliometrice: antrenament funcțional al întregului corp inferior

Cutia pliometrică este folosită pentru sărituri de box - dar nu numai pentru asta. Toate exercițiile de step, pentru care se folosește de obicei un stepper sau un stepper de scări, pot fi efectuate și pe o cutie. Tempo-ul scade, amplitudinea mișcării crește. Greutățile din mâini pot crește în plus intensitatea. Cutiile pliometrice sunt un dispozitiv simplu pentru un antrenament funcțional complet.

Sărituri cu și fără box: diferențe

Săriturile în picioare sunt un exercițiu foarte intens: ele antrenează toți mușchii picioarelor. Dacă vă trageți genunchii la piept, vă veți exersa simultan mușchii trunchiului, flexorii șoldului și mușchii abdominali drepți. Doar câteva repetări cresc pulsul. Diferența dintre săriturile cu o cutie și fără cutie constă în aterizare: dacă săriți pe sol, trebuie să amortizezi în mod conștient și să fii foarte atent la postura ta. În caz contrar, există riscul de deteriorare a articulațiilor genunchiului și a discurilor intervertebrale. Aterizarea pe cutie este mai ușoară: dacă aterizezi mai sus decât locul de unde ai sărit, îți păstrezi automat spatele drept și genunchii îndoiți. În plus, este nevoie de mult mai puțină energie pentru a fi absorbită. Este ușor să sari din ladă înapoi la sol - îi protejează articulațiile. Un alt avantaj al cutiei este acela că menține salturile uniforme. Dacă săriți cu o cutie, nu veți începe să săriți prea sus și nu veți încetini la ultimele repetări.

Ce tipuri de cutii pliometrice există?

Dacă doriți să cumpărați o cutie online, trebuie să luați în considerare două lucruri: materialul și dimensiunea.

  • Cele mai simple cutii pliometrice sunt lăzi de lemn robuste, care sunt întărite în interior pentru a rezista la sărituri. În plus, o cutie bună trebuie să aibă o amprentă suficient de mare pentru a nu se răsturna. Cutiile din lemn sunt convenabile, ușor de întreținut și durează mult timp.
  • Cutiile căptușite (cutii pliometrice moi) îi ajută pe începători să depășească teama de ladă: dacă săritura chiar a mers prost, nu v-ați freca tibiile de lada căptușită. Prin urmare, este mai ușor pentru creier să înceapă cu o cutie pliometrică moale.
  • În unele săli de sport, se folosesc cutii pliometrice cu cadru metalic.

Cumpărând o cutie pliometrică - ce dimensiune să alegeți?

Dimensiunea potrivită a cutiei depinde de două lucruri: mărimea corpului dumneavoastră și exercițiile planificate. Majoritatea cutiilor pot fi rotite, astfel încât aceeași cutie pliometrică să ofere înălțimi diferite.

  • Cutiile plate (15 cm) sunt folosite în antrenamentul funcțional pentru sărituri scurte și rapide și pentru exerciții de step în care picioarele se deplasează unul în spatele celuilalt.
  • 30 cm este înălțimea de salt pentru începători. Această înălțime este utilizată și în versiunea avansată a exercițiilor de step.
  • Înălțimea obișnuită pentru adulți este de 45 cm.
  • Cutia cu o înălțime de 60 cm este folosită de sportivii avansați sau foarte înalți.
  • Datorită unui set de cutii pliometrice de diferite dimensiuni, puteți varia dificultatea și puteți crea un antrenament variat.

Îngrijire: așa durează mult timp cutia

O cutie din lemn nu are nevoie de prea multă îngrijire: dacă se murdărește, ștergeți-o și ați terminat. Puteți sări pe cutia de lemn cu sau fără pantofi.

Cutiile pliometrice căptușite pot fi, de asemenea, șterse cu un șervețel. Capacul este fabricat din PVC. După ani de utilizare, este posibil să fie necesară înlocuirea umpluturii din spumă; în acest scop, capacul poate fi deschis cu un fermoar.

Logare
Introduceți adresa dvs. de e-mail aici.
Introduceți cel puțin 6 caractere sau mai multe
Logare
Introduceți adresa dvs. de e-mail aici.
Introduceți cel puțin 6 caractere sau mai multe